Testul Wartegg: ce este si cum se utilizeaza acest test?

Evaluarea psihologica este un proces omniprezent in practic toate domeniile in care aceasta disciplina poate fi aplicata: clinica si de sanatate, sportiva, selectia personalului, indrumarea academica etc.

Din acesta putem extrage informatii importante despre persoana dupa ce am definit in prealabil un scop clar, care va servi drept ghid pe parcursul intregului proces si va defini alte variabile care pot fi masurate. Aceasta sarcina are in vedere o varietate enorma de proceduri diferite: de la interviu la auto-rapoarte, prin observarea sistematica a unui fenomen si masuratori obiective.

  Ce este testul Wartegg?

  Testul Wartegg este un test proiectiv , ca si iconicul si binecunoscutul test Roscharch (in care un set de pete de cerneala pe placi albe trebuie interpretat pentru a construi o imagine coerenta dintr-un stimul foarte ambiguu, care ar permite evaluatorului sa deduca de baza aspecte ale personalitatii).

  Utilizarea sa ia nastere din modele teoretice care concep fiinta umana ca un element agent in constructia realitatii lor, putand da sens la tot ceea ce li se intampla prin procese perceptive care imbina experienta si individualitatea. Astfel, in fata unei situatii de incertitudine considerabila, oamenii ar articula un singur rezultat perceptiv din care s-ar putea deduce sperantele si temerile, capacitatile si aspiratiile lor .

  In continuare, vom prezenta cum este acest binecunoscut test de evaluare. Aplicarea acestuia se realizeaza, de obicei, in contextul proceselor de selectie a personalului, adesea sub rezerva unor criterii si cerinte stabilite in prealabil. Necesita desenarea a opt figuri diferite pentru care nu se apreciaza calitatea tehnica; dar semnificatia implicita a trazelor, utilizarea spatiului si integrarea anumitor elemente grafice .

  Ce este testul Wartegg?

  Testul Wartegg consta fizic dintr-o singura pagina, care include un set de elemente pe care subiectul evaluat va trebui sa le parcurga in timpul procesului. In primul rand, in partea de sus, sunt enumerate toate datele de identificare de baza (numele complet, varsta, sexul, data finalizarii, pregatirea academica si profesia).

  Dupa completarea acestor informatii, incepe testul in sine. Vom accesa un dreptunghi strabatut de o linie orizontala si trei linii verticale, care il impart in 8 spatii de dimensiuni egale (patrate), unde vor trebui trasate ulterior desenele libere. Fiecare dintre ele contine o serie de linii in interior, linii sau curbe. Intr-o pozitie adiacenta fiecarui patrat, exista si un mic dreptunghi alb.

  In a doua jumatate a paginii, sub titlul „titluri desene” sunt 8 randuri numerotate , care trebuie completate prin atribuirea unei propozitii care descrie continutul fiecareia dintre cele opt ilustratii care au fost generate anterior. La sfarsitul acestei parti exista patru intrebari. Acestea exploreaza ce desene sunt considerate favorite, precum si gradul de dificultate implicat in desenarea lor.

  Cum se efectueaza testul Wartegg

  Acest test necesita intre 25 si 35 de minute pentru a se finaliza complet; care include identificarea, realizarea desenelor si raspunsul la diferite intrebari. Partea care necesita cel mai mult timp este pregatirea desenelor, care pot fi abordate in ordinea in care se considera adecvata, dar identificand clar succesiunea care a fost aleasa (scrierea unui numar de la 1 la 8 intr-un mic dreptunghi, alaturat). la patratele unde este desenat).

  Fiecare dintre tablouri contine o serie de forme simple (linii, curbe sau figuri) care servesc drept indicatie preliminara, si din care va trebui trasa un desen care sa le integreze in compunerea sa . 4 dintre aceste casete (1, 2, 7 si 8) au curbe in interior, in timp ce restul (3, 4, 5 si 6) au linii drepte. Astfel, primul va facilita realizarea de desene organice (cum ar fi peisaje sau animale), iar restul va sugera continut cu un aspect mai artificial.

  Dupa realizarea acestor desene, persoana este rugata sa le intituleze . Nu trebuie sa fie printr-o afirmatie precisa care sa-i descrie continutul, dar poate fi si elaborari mai poetice sau metaforice. In orice caz, ar trebui sa reprezinte modul in care persoana isi percepe cele opt lucrari, rezumand intr-un mod simplu modul in care le vede.

  In sfarsit, va fi necesar sa indicati daca vreuna dintre imaginile desenate in faza de desenare a fost deosebit de usoara sau dificila, precum si preferinta dvs. pentru oricare dintre ele. In acest moment , este explorata evaluarea personala care reiese din desfasurarea testului , care ofera si informatii relevante pentru interpretarea corecta a acestuia. Dupa acest pas, exercitiul poate fi incheiat.

  Cum este interpretat testul Wartegg

  Acest test exploreaza aspecte esentiale ale personalitatii folosind preceptele modelului psihodinamic. Include managementul emotiilor, relatiilor interpersonale, asteptarilor sau ambitiilor, soliditatea proiectului de viata, analiza situatiilor si valorilor.

  Unul dintre primele aspecte care trebuie luate in considerare este gradul in care persoana integreaza linia sau curba prestabilita cu desenul pe care l-a elaborat ulterior , intrucat exista subiecte care supraestimeaza relevanta acesteia si altele care practic ignora prezenta acesteia, sugerand o anumita tendinta spre anarhie sau aderenta ferma la reguli (respectiv).

  Autorul acestui test (Ehrig Wartegg, 1930) a considerat ca structura fiecarui continut de tratat (linii sau curbe) era un punct de intalnire cu probleme executive care trebuiau rezolvate, tratand proprietatile lor fizice si ce puteau acestea. sugereaza persoanei evaluate: lejeritate, greutate, rigiditate, haos, ordine, tensiune intre contrarii, trivialitate, centralitate etc.).

  Se trece la expunerea fiecaruia dintre cele opt domenii si o scurta trecere in revista a modului in care se realizeaza interpretarea lor.

  campul 1

  Arata doar un punct, de dimensiuni mici, in centrul spatiului pe care se va realiza desenul . Reprezinta individualitatea, felul in care persoana se simte fata de mediul care o inconjoara. Marginile albe largi care inconjoara punctul minuscul reprezinta tot ceea ce este exterior, ceea ce este diferit de persoana insusi, in timp ce primul arata identitatea in imersiune cu mediul.

  campul 2

  Afiseaza o linie curba subtila in cadranul din stanga sus al campului de completat , asemanatoare cu tilda „n”. Aceasta parte exploreaza componenta afectiva a relatiilor, adica modul in care persoana se arata emotional fata de ceilalti. In functie de respectul pentru spatiile rezervate simbolului, se va interpreta valenta pozitiva sau negativa a legaturilor care se dezvolta in domeniul social.

  campul 3

  Reprezinta trei drepte situate succesiv si paralel, de lungime crescatoare, in cadranul din stanga jos al acestui camp. Se face aluzie la ambitie si la dorinta de crestere. Modul in care persoana profita de fiecare dintre aceste linii, precum si solutia de continuitate pe care si-o propune pentru progresia (urmarirea sau intreruperea ei), vor oferi informatii despre modul in care sunt proiectate asteptarile asupra provocarilor personale.

  campul 4

  Este un patrat mic, de culoare neagra, dispus in cadranul din dreapta sus al campului. Prin aceasta figura se exploreaza relatia cu inconstientul si capacitatea de a elabora continut cognitiv profund la nivel de imaginatie. Modul in care aceasta mica geometrie este integrata cu desenul sugereaza emotii de angoasa sau liniste, precum si maturitate sau imaturitate in strategiile de a face fata problemelor afective.

  Campul 5

  Acestea sunt doua linii diagonale separate, situate in cadranul din stanga jos, a caror convergenta ar forma un X. Pretuieste reglarea energiei si tendinta de a actiona. Modul in care este realizat desenul poate sugera tendinte spre ostilitate sau agresiune deschisa , auto sau heterodirectionata. Atunci cand sunt conservate corespunzator, figurile sugereaza o persoana cu dinamism si un simt adecvat al initiativei.

  Campul 6

  Este compus din doua linii drepte mici, una orizontala si cealalta verticala, care sunt situate in jumatatea superioara a cutiei. Ambele forme par sa sugereze un anumit sentiment de continuitate spatiala, de care persoana poate profita pentru a cauta o inchidere completa a figurii. In acest caz, rationamentul si rolul intelectului sunt puse in valoare pentru subiectul evaluat. De asemenea, specifica capacitatea de a sintetiza si a discrimina ceea ce este relevant de ceea ce este irelevant.

  Campul 7

  Prezinta o succesiune liniara de puncte care alcatuiesc o semiluna cu o deschidere in regiunea sa superioara, situata in cadranul din dreapta jos. Explorati cel mai subtil aspect al sensibilitatii , chiar si erotismul de baza. Contempla daruirea, deschiderea catre celalalt si valorile estetice, precum si tendinta de a manifesta atitudini de ingrijire sociala in interactiunile cu ceilalti. Felul in care se respecta sau nu impingerea va sugera blandete sau asprime.

  Campul 8

  Este format dintr-o curba lunga si marcata, care se extinde transversal si ocupa o buna parte din jumatatea superioara a ramei. Evalueaza tendinta de a cauta protectie, precum si relatia pe care individul o intretine cu parintii si tendinta de a cauta protectie in grup. Desenul generat din aceasta forma predefinita va indica ce simte persoana despre capacitatea sa de a transcende adversitatea.

   Cele mai noi articole
   DIN ACEEASI CATEGORIE