Delirium tremens: un sindrom sever de sevraj

De-a lungul istoriei, societatea a asimilat consumul de bauturi alcoolice , devenind caracteristic unor culturi. Este ceva ce poate fi vazut la petreceri, concerte si cluburi de noapte, traditii, ca parte a obiceiurilor de petrecere a timpului liber ale tinerilor si chiar in popularitatea unor fenomene precum „botellones” .

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca consumul de alcool poate duce la dependenta, bautorul pierzand controlul asupra consumului, generand astfel dependenta de substanta. Si aceasta dependenta nu se exprima doar prin abuzul de substante, ci si prin semne si simptome care apar la oprirea alcoolului. Printre cele mai grave fenomene de sevraj de alcool se numara delirium tremens . Sa vedem in ce consta.

Mecanismul retragerii

Odata generata o dependenta, faptul de a indeparta obiectul de care este dependent provoaca sindromul de sevraj , adica absenta substantei in organism provoaca reactii simptomatice. De aceea, in multe cazuri, incetarea alcoolismului nu este la fel de simpla precum retragerea posibilitatii de a consuma odata pentru totdeauna acest tip de bautura. Lipsa acestei substante produce si o serie de simptome care, uneori, pot fi periculoase in sine.

In general, se produce efectul opus celui provocat de substanta, ceea ce inseamna ca in cazul unei substante depresive (cum ar fi alcoolul) se vor produce simptome de tip maniacal, in timp ce in cazul substantelor excitante, sindromul de sevraj va consta a unei scaderi a activitatii generale a organismului. In orice caz**, retragerea substantei mult asteptate trebuie controlata**, intrucat o intrerupere prea brusca a aprovizionarii poate provoca aceste sindroame.

In cadrul sindroamelor de sevraj legate de abuzul de alcool, cel considerat a fi cel mai grav se numeste delirium tremens .

Ce este delirium tremens?

Delirium tremens este tabloul confuzional acut produs de privarea de alcool . Este cauzata de intreruperea consumului de alcool la bautorii cronici care au dezvoltat o dependenta fizica si apare frecvent dupa intre 4 si 72 de ore de abstinenta.

Desi delirium tremens apare de obicei la pacientii care inceteaza sa bea dupa un consum excesiv de alcool, este posibil sa se gaseasca cazuri in care acest sindrom a fost cauzat de boala, trauma sau infectie la indivizii cu un consum intens de alcool in trecut.

Simptomele delirium tremens

Principalele simptome ale acestui sindrom sunt o dezintegrare a constiintei in care apar halucinatii vizuale, iluzii, labilitate emotionala si stupoare . Tremor, agitatie psihomotorie si convulsii sunt, de asemenea, frecvente.

In general, delirium tremens are o durata scurta, dar indiferent de aceasta este un sindrom periculos, intrucat 20% din cazuri sunt fatale daca nu se primesc ingrijiri medicale si chiar si cu aceasta, 5% din cazuri se termina cu decesul pacientului.

Fazele delirium tremens

Intr-o prima faza, incep sa se observe simptome vegetative precum anxietate, tahicardie, ameteli, neliniste si insomnie, cauzate de cresterea norepinefrinei in sange. Daca se ajunge la a doua faza, in jur de 24 de ore de la aparitia acesteia, intensitatea simptomelor anterioare creste, cu tremor incontrolabil si transpiratie intensa. Pot aparea si convulsii.

In cele din urma, in a treia faza (definirea delirium tremens), apare o stare de constiinta alterata numita obnubilare. Acest lucru este definit de tendinta pentru distrageri si confuzie, impreuna cu dezorientarea profunda. Cea mai caracteristica a acestei faze este aparitia halucinatiilor vizuale (de obicei microzoopsii) si a iluziilor, impreuna cu un sentiment accentuat de angoasa. De asemenea, apar agitatie, tahipnee, hipertermie si tahicardie.

Tratamente posibile

Tinand cont de faptul ca delirium tremens este o problema care poate provoca decesul pacientului, este necesara spitalizarea imediata pentru cei care prezinta simptomele descrise, putand fi necesara internarea la UTI.

Obiectivele de baza ale tratamentului ce urmeaza a fi aplicat vor fi mentinerea pacientului in viata, evitarea complicatiilor si ameliorarea simptomelor. Astfel, supravegherea persoanei afectate va fi constanta, observandu-se echilibrul hidroelectric si semnele vitale ale acestuia.

Desi masurile specifice vor depinde de caz, administrarea de diazepam, lorazepam si clorazepat dipotasic se aplica frecvent pentru a realiza sedarea pacientului, controlul hidroelectrolitic in vederea mentinerii hidratarii persoanei afectate si administrarea de vitamine pentru mentinerea functionalitatii corecte. a organismului. De asemenea, haloperidolul este adesea aplicat pentru a controla procesul psihotic si halucinatiile .

O consideratie finala

Desi consumul excesiv de alcool este un fenomen periculos, iar cei care opresc consumul o fac din motive intemeiate, este necesar ca cei care decid sa renunte la alcool sa tina cont de dependenta fizica pe care organismul lor o mentine cu acea substanta.

Este esential in cazurile de dependente sau consum de substante pe termen lung (inclusiv medicamente precum tranchilizante sau antidepresive), ca retragerea substantei sa aiba loc treptat, deoarece in stadiile initiale organismul are nevoie de o anumita doza de substanta pentru a continua sa functioneze. in mod corespunzator.

In plus, trebuie amintit ca tipul de pericole pentru sanatate asociate cu delirium tremens poate fi evitat prin detectarea precoce a cazurilor de dependenta de alcool , ceea ce va permite sa opriti alcoolismul la timp. Utilizarea acestui tip de bautura este social foarte acceptata si raspandita in tot felul de contexte, si de aceea depistarea primelor semne ale acestuia poate deveni complicata, avand in vedere gradul de normalizare a abuzului acestor substante.

Pentru a cunoaste cateva dintre semnele care indica prezenta inceputurilor alcoolismului, poti citi acest articol: „Cele 8 semne ale dependentei de alcool”.

    Cele mai noi articole
    DIN ACEEASI CATEGORIE