11 carti de psihologie despre copii foarte recomandate

Psihologia copilului este o ramura a psihologiei care este dedicata studiului copiilor si dezvoltarii lor fizice, motorii, cognitive, perceptive, afective si sociale, atat din normalitate, cat si din anormalitate.

Prin urmare, trateaza diferite subiecte, precum: invatarea, dezvoltarea lingvistica sau psihopatologia caracteristica acestor varste, printre alte aspecte.

Carti complet recomandate de psihologia copilului

Psihologia copilului, prin urmare, nu este de interes doar pentru psihologi, ci aceste cunostinte sunt utile si pentru parinti sau profesori . Acestia din urma petrec multe ore inconjurati de copii, iar cunoasterea modului in care functioneaza mintea celor mici, care este cel mai bun mod de a relationa cu ei sau care sunt cele mai bune metode de predare de aplicat le pot fi cu adevarat utile. Copilaria este o perioada de schimbare si nimeni nu se naste expert in acest subiect. Prin urmare, acest domeniu de cercetare si interventie ajuta la intelegerea proceselor mentale si a stilurilor comportamentale tipice celor mai tineri.

Exista multe carti care au adunat cunostintele pe care diferitele investigatii le-au oferit de-a lungul anilor. Fie ca esti psiholog, profesor sau parinte, in acest articol vei gasi mai multe carti de psihologie a copilului care iti vor fi foarte utile .

1. Iubeste fara teama de a te strica (Yolanda Gonzalez)

Aceasta carte a psihologului Yolanda Gonzalez, expert in teoria atasamentului , trateaza multe dintre problemele pe care le intampina parintii atunci cand isi cresc copiii.

Adresat in special mamelor, trateaza subiecte precum sarcina, nasterea naturala, alaptarea si circumstantele vitale ale primilor ani de viata. O lucrare grozava, scrisa intr-un mod foarte clar si distractiv, care ofera instrumente pentru o mai buna intelegere a modului in care ne putem educa mai bine copiii.

2. Priveste-ma, simte-ma (Cristina Cortes)

Aceasta carte se concentreaza pe subiectul atasamentului din copilarie si pe modul in care acesta afecteaza atat dezvoltarea mentala a copiilor, cat si dinamica relationala pe care o invata atunci cand interactioneaza cu alte persoane. In paginile sale, atasamentul este explicat si descris ca o tesatura protectoare in care cei mici cresc fizic si psihologic intr- un echilibru intre libertate si protectie , si mereu in contact cu afectiunea si iubirea.

In capitolele sale vedem dezvoltat cu format narativ cat de bun se formeaza atasamentul prin istoria Eneko, de la gestatie pana la implinirea varstei de 7 ani, si cat de interventia psihoterapeutica poate ajuta in cazurile in care apare disconfort in acest sens.

Aceasta este o carte foarte buna de psihologie a copilului pentru cei care sunt interesati sa inteleaga implicatiile pe care le are atasamentul atat in ​​viata de zi cu zi, cat si in managementul terapeutic al crizelor care, daca nu sunt tratate corespunzator, pot duce la tulburari. Pe de alta parte, este explicat modul in care terapia EMDR ajuta la corectarea elementelor disfunctionale ale tipului de atasament pe care il avem.

Autoarea acestuia, Cristina Cortes Vinegra, este psiholog si psihoterapeut si conduce Centrul de Psihologie Vitaliza din Pamplona.

3. Manual de psihologie educationala: Pentru profesorii de invatamant primar si primar (Diversi autori)

Aceasta lucrare este ideala pentru profesorii de gradinita si primar . Este un text teoretico-practic, scris de diversi autori, care ofera cadrelor didactice un cadru de referinta in psihologia primilor ani de scolarizare.

Textul trece in revista diferite variabile (cognitive, metacognitive, afective etc.) si factori care influenteaza invatarea si ofera posibilitatea de a afla despre diferite strategii utile pentru proiectarea situatiilor de predare. Textul se invarte in jurul unei perspective personale, dar si sociala si culturala.

4. Crestere fericita (Rosa Jove)

Rosa Jove este un psiholog care a reusit sa scrie, posibil, cea mai practica carte de pe aceasta lista . Fara indoiala, o carte recomandata plina de intelepciune, care este scrisa astfel incat cititorul sa o gaseasca distractiv, si vorbeste despre subiecte precum pretuirea copilului ca individ, respectarea lui, intelegerea exigentelor acestuia si insotirea lui in primele etape ale vietii. .

Este un text care deschide mintea parintilor, iar printre continuturi se pot gasi subiecte atat de interesante precum: crize de furie, gelozie sau stiluri relationale parentale. Copiii sunt priviti dintr-o perspectiva pozitiva si nu ca niste mici tirani.

5. Cum sa vorbesti pentru ca copiii tai sa asculte si cum sa asculti pentru ca copiii tai sa vorbeasca cu tine (Adele Faber si Elaine Mazlish)

Aceasta lucrare a fost un adevarat best-seller si a dat multe de vorbit datorita succesului sau mare . Oamenii cred de obicei ca ii ascultam pe ceilalti, dar de multe ori nevoile noastre tind sa prevaleze asupra celorlalti.

Aceasta carte ajuta sa asculti cu adevarat si nu doar sa auzi, intotdeauna din relatia parinte-copil. In text, autorii ne lasa sfaturi si instrumente pentru a usura munca de ascultare activa.

6. Departe de copac: povesti ale parintilor si copiilor care au invatat sa se iubeasca (Andrew Solomon)

Fara indoiala, o carte diferita de majoritatea si impresionanta prin continutul ei . Acesta este un text inspirator si o adevarata lectie de viata, care atinge un subiect la fel de delicat precum relatia dintre parinti si un copil cu dizabilitati.

De-a lungul celor zece capitole ale sale, autorul trece in revista subiecte precum sindromul Down, deficitele de auz, tulburarile din spectrul autist sau schizofrenia. Pentru a o scrie, autorul a urmarit indeaproape peste 300 de familii cu aceste caracteristici. O carte frumoasa pe care nu o poti rata.

7. Inteligenta emotionala pentru copii si adolescenti: Exercitii pentru cultivarea fortei interioare la copii si adolescenti (Linda Lantieri)

Inteligenta emotionala (IE) este cheia bunastarii noastre, motiv pentru care acest concept a devenit atat de popular in ultimii ani. Este necesar sa se educe copiii cu IE inca de mici, sa-i ajute sa-si gestioneze corect emotiile, sa nu se teama de ei si sa se relationeze mai bine cu ceilalti.

Educarea emotionala in prezent inseamna un viitor mai bun pentru copiii nostri . Acesta este un ghid practic pentru a le usura parintilor in acest sens.Cartea contine si un ghid audio pregatit de Daniel Goleman, persoana care a popularizat acest concept, si in care puteti asculta si practica diferite exercitii benefice.

8. Manual de psihologie clinica a copilului si adolescentului: Tulburari generale (Diversi autori)

Acest text este destinat psihologilor clinicieni care doresc sa afle mai multe despre diferitele psihopatologii pe care le pot prezenta copiii la aceste varste. Si este ca, problemele psihologice ale copilariei si adolescentei sunt de cea mai mare importanta, desi istoric nu au avut o mare importanta.

Stiinta psihologica a facut progrese mari in ultima vreme in ceea ce priveste aceasta chestiune, iar in acest text este posibil sa gasim o mare parte din aceste cunostinte. Aceasta lucrare reuneste munca mai multor cercetatori de relevanta internationala in acest domeniu, intotdeauna dintr-o perspectiva actuala.

9. Invatand sa educeti (Naomi Aldort)

Acest text trateaza influenta parintilor asupra dezvoltarii copiilor lor si modul in care acestia fie pot favoriza dezvoltarea corecta, fie, dimpotriva, pot fi un obstacol, de exemplu, distrugerea stimei de sine.

Parintii sunt modele si, in plus, cei mai importanti oameni din viata copilului. Cu cunostinte se poate educa mai bine si ajuta copiii sa se dezvolte intr-un mod fericit si sanatos. Aici vei gasi modalitatea de a o face.

11. Pentru binele tau (Alice Miller)

„Pentru binele tau” este o carte scrisa de Alice Miller, o psihoterapeut de succes. Aceasta este o carte despre abuzul asupra copiilor, o problema controversata pentru care putini psihologi si-au ridicat vocea sau au aprofundat in aceasta tema si efectele pe care aceste comportamente le au asupra copiilor.

Copiii nu au posibilitatea sa fuga sau sa se apere de aceste acte, si trebuie sa-si suprima si sa-si reprima emotiile si suferinta, care in viitor pot aparea sub forma unor descarcari emotionale puternice. O carte grea, dar necesara.

11. Creierul copilului (Daniel J. Sieguel si Tinja Payne)

O carte care, desi nu este foarte lunga, este surprinzator de completa. Ea explica multe dintre conceptele pe care este necesar sa le stapanesti pentru a intelege logica prin care functioneaza mintile celor mici si ce implica aceasta in ingrijirea parinteasca sau in educatie in general.

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE