Cum sa inveti sa asculti intr-o conversatie in 5 pasi

O mare parte din ziua noastra se bazeaza pe comunicare. Nu am putea avea standardele de calitate a vietii pe care le avem daca nu ar fi faptul ca traim in societate. Cu toate acestea, uneori uitam ca si noi trebuie sa contribuim cu ceva la aceasta formula. Pentru ca comunicarea sa curga, este important sa inveti sa asculti cu adevarat.

La urma urmei, stim cu totii cum sa ramanem nemiscati in timp ce celalalt vorbeste, dar pentru a participa cu adevarat la o conversatie necesita abilitatea de a ramane activ chiar si atunci cand celalalt are cuvantul.

In acest articol ne vom concentra pe revizuirea diferitelor sfaturi despre cum sa invatam sa ascultam in conversatiile pe care le avem cu prietenii, familia si cei dragi in general.

Sfaturi pentru a invata sa asculti

A fi bun la ascultarea restului este o virtute care este subestimata in multe privinte. Dar daca este stapanit, ne face mult mai priceputi la crearea de legaturi cu ceilalti, precum si la evitarea aparitiei unor neintelegeri. Si sa ne amintim ca calitatea si cantitatea acestor link-uri sunt ceva care ne defineste calitatea vietii. Putini oameni le place sa aiba de-a face in mod regulat cu cineva care ii ignora in timp ce vorbeste.

Asadar, luati in considerare urmatoarele sfaturi atunci cand le aplicati conversatiilor la care participati, chiar daca in practica par mai degraba un monolog decat un dialog (exista momente in care o persoana are nevoie sa se evacueze si sa fie auzita). Retineti ca doar citirea ideilor de scadere nu este suficienta; Trebuie sa le aplicati zilnic in mod constant pentru a va obisnui cu ele si a le adapta la caracteristicile vietii voastre.

1. Estimati nevoile celeilalte persoane

Pentru inceput, este bine sa va mentineti atentia concentrata pe ceea ce ne spune limbajul non-verbal al celeilalte persoane si ceea ce spune el intre randuri despre nevoile care il muta sa vorbeasca . Cauti sa fii auzit sa explici un fapt care a avut un puternic impact emotional asupra ei? Sau vrei doar sa explici ceva, astfel incat sa putem folosi acele informatii pentru a face ceva?

In functie de aceste nevoi, participarea noastra la conversatie ar trebui sa se bazeze mai mult pe ascultare, sau pe ascultare si vorbire.

Desigur, amintiti-va ca, oricat de bine credeti ca va „conectati” cu ceilalti, nu puteti sti niciodata exact ce gandesc sau simt ei la un moment dat; a fi constient de acest lucru ne imbunatateste abilitatile sociale, deoarece ne predispune sa punem intrebari si sa nu luam de la sine inteles ca putem anticipa tot ceea ce face interlocutorul nostru.

2. Pastrati contactul vizual

Mentinerea contactului vizual este unul dintre aspectele fundamentale ale oricarei conversatii fata in fata. Daca aceasta regula nu este indeplinita, nu numai ca se creeaza un sentiment de distanta fata de persoana cu care comunicam; In plus, neintelegerile si esecurile pot aparea chiar si atunci cand interpretam gandurile si intentiile celuilalt.

Prin urmare, chiar daca nu vorbesti, priveste-l pe cealalta persoana in ochi. Daca dintr-un motiv oarecare va este dificil, fie din cauza timiditatii, fie a lipsei de obisnuinta, priviti doar in directia fetei lui . Daca faci asta, fara sa te obsedezi sa faci contact vizual, cu siguranta iti va veni de la sine si dupa un timp folosind aceasta tehnica nu va mai trebui sa te mai gandesti la asta.

3. Nu o lua ca pe o pauza

A asculta nu este o pierdere de timp si nici mai putin decat a vorbi; Este la fel de important sau mai important, de fapt. Asadar, nu lua aceste momente drept momente de odihna in care poti face ce vrei. Pentru ca, daca o faci, vei spune pur si simplu ceea ce vrei sa spui si apoi te deconectezi, nu mai fii atent si te dedica visarii cu ochii deschisi, fredonand mental melodii sau amintindu-ti experiente.

Cu cateva ocazii in care cealalta persoana realizeaza ca nu ii acordati nicio atentie, poate inceta sa mai incerce sa va vorbeasca .

Prin urmare, aminteste-ti ca momentele in care nu vorbesti si doar asculti iti cer atentia si functiile executive la fel de mult sau mai mult decat cele in care te exprimi prin limbajul verbal.

4. Practica ascultarea activa

Nu trebuie doar sa fii atent la ceea ce iti spune cealalta persoana. In plus, trebuie sa anunti ca esti atent. In acest fel, cealalta persoana va avea un stimulent sa vorbeasca cat doreste, fara sa se simta restrictionata, iar comunicarea autentica va curge .

Pentru a realiza acest lucru, asigurati-va ca dati ritmul conversatiei dand din cap si aratandu-va clar reactiile la ceea ce spune cealalta persoana (cu gesturi sau exclamatii). De asemenea, puteti face comentarii scurte despre ceea ce comunica cealalta persoana, dar nu merge atat de mult incat sa fii intrerupator. Ideea este de a completa eforturile celuilalt de a se explica cu propriile eforturi atunci cand comunica ceea ce credem despre ceea ce spune .

5. Pune orice intrebari care apar

O conversatie este intotdeauna ceva dinamic, in mare masura improvizat. Asa ca si tu poti contribui la ca acesta sa aiba sens, chiar si in rolul de ascultator, punand intrebari simple sau cerand clarificari.

In acest fel , vor fi compensate omisiunile de informatii in care interlocutorul nostru poate cadea pur si simplu pentru ca nu a planificat ceea ce urma sa spuna , aratandu-si interesul sau chiar facilitand aparitia unor momente in care apar indoieli ca nu i-au venit nimanui. inainte si care ajuta la a vedea subiectul dintr-o alta perspectiva.

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE