Moartea parintilor afecteaza copilul pe viata

Moartea, ca si viata, sunt cele doua mari mistere care au ingrijorat dintotdeauna omenirea. Cand o persoana draga moare, ne invadeaza tristetea si simtim o mare tristete. Dar cand parintii nostri mor, rana dureaza mult pana se vindeca. Si cand se vindeca, cicatricea ramane.

Da, viata merge inainte. Si legea este sa ne vedem parintii plecand; dar chiar si asa, inimile noastre rezista convulsiei emotionale generate de pierderea celor care ne-au dat viata. Si uneori, acel duel care nu este depasit, face adancitura in plan psihologic si fizic.

Fazele durerii

Prima mea reactie cand am aflat cum a murit tatal meu a fost furia, mania, disperarea si indepartarea de Credinta mea. Apoi, de-a lungul timpului, am inteles planurile lui Dumnezeu, iar fazele doliului au aparut treptat.toata splendoarea lui.

Elisabeth Kubler-Ross este un psiholog renumit care a dezvoltat o teorie despre cele cinci etape ale durerii . Serveste pentru a demonstra cum actioneaza fiinta umana in fata pierderii unei persoane dragi si cum reactioneaza mintea lui.

Cele cinci etape sunt negare, furie, negociere, depresie si acceptare. Conform acestei teorii, nu toti oamenii trec prin fiecare etapa in aceasta ordine si nici nu trec prin fiecare dintre ele in mod necesar. Dar ele ne ofera o perspectiva asupra modului in care reactionam atunci cand cineva pe care il iubim moare.

Moartea parintilor nostri afecteaza corpul si mintea

Expertii spun ca atunci cand unul dintre parintii nostri moare, in creier au loc o serie de modificari chimice care pot duce la transformari psihice si variatii fizice. Si aceste schimbari pot dura ani lungi, in viata adulta, si pot deveni patologice.

Cand un copil se confrunta cu moartea traumatica sau neasteptata a unui parinte sau ingrijitor, poate ramane in negare sau furie pentru o lunga perioada de timp. Acest lucru va avea un impact negativ asupra organismului, potrivit specialistilor.

De exemplu, o persoana care nu reuseste sa iasa din oricare dintre aceste etape poate fi diagnosticata cu depresie sau diferite tulburari emotionale si mentale. In plus, mai multe studii au confirmat modificarile care apar la nivelul creierului in zonele de procesare a durerii, aratand impactul real.

Modificari fizice dupa durere

Jumoke Omojola , asistent social clinic din Nebraska, SUA, explica ca unele dintre schimbarile fizice dupa pierderea parintilor pot include dureri de stomac, dureri de cap, ameteli, apetit scazut sau excesiv, insomnie sau oboseala extrema.

Si este ca corpul simte absolut tot ce ni se intampla. Cand ne doare pieptul, ne doare sufletul . Corpul nostru este receptorul modului real in care ne simtim dupa pierderea parintilor nostri. Si acest lucru poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

Durerea nerezolvata poate duce la o serie de probleme cardiace, tulburari imunitare si chiar cancer, potrivit unui studiu .

Prin urmare, daca ti-ai pierdut mama sau tatal si totusi simti o durere profunda greu de disipat, s-ar putea sa treci printr-una dintre fazele durerii si sa nu o poti depasi. Cauta ajutor, pentru ca sanatatea ta merita.

Schimbari in minte

Potrivit cercetarilor , 40% dintre persoanele indurerate sufera de depresie, mai mare sau mai mica, rata mortalitatii lor creste si au un risc mai mare de a se sinucide. Si desi s-a dovedit ca tratamentul cu antidepresive poate ajuta la depasirea durerii, expertii subliniaza, de asemenea, ca credinta si religia pot atenua durerea pierderii.

Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie , este normal ca persoanele care si-au pierdut parintii sa experimenteze emotii precum tristete, furie, furie, anxietate, vinovatie sau remuscari.

Trecusera doua zile de la moartea tatalui meu, iar impreuna cu mama si sora mea am mers calare. Am petrecut o zi frumoasa, au fost rasete si fotografii care au infatisat momentul. De la distanta, vad ca ne-am comportat foarte ciudat in ziua aceea. Ceva ne-a facut sa evitam sa aratam durere, iar zambetele ne-au acoperit inimile frante.

Invinge durerea

Este uimitor sa vedem cum actioneaza mintea umana atunci cand durerea ne sfasie sufletul din cauza mortii parintilor nostri sau a oricarei persoane dragi. Totusi, viata continua si trebuie sa trecem peste ea, pentru noi, pentru copiii nostri si pentru memoria celor plecati.

Viata continua si trebuie sa ne bazam pe acei oameni care ne fac bine si pot intelege ce ni se intampla. A vorbi despre moarte adesea ne face sa o intelegem intr-un fel si ne ajuta sa scapam de povara emotionala.

Inconjurarea de oameni cu care putem plange, tipa sau pur si simplu sa fim linistiti ne poate ajuta sa facem fata pierderii. Moartea parintilor nostri ne poate pune in pericol fundamentele in viata, chiar si atunci cand suntem adulti, asa ca trebuie sa fim constienti de prelungirea in timp a emotiilor negative si sa cautam ajutorul adecvat.

Sprijina-te pe credinta

Poate fi foarte dificil la inceput, dar a avea incredere ca la sfarsitul drumului ne vom reuni cu cei dragi , poate atenua durerea pierderii. Ei sunt acum o fiinta de lumina si au viata vesnica. Va veni ziua cand ii vom imbratisa din nou. Ne vom uni din nou si vom simti confortul prezentei tale.

Sprijina-te pe familia ta, dar mai ales refugiaza-te in credinta. Dumnezeu are planuri minunate pentru noi, si chiar daca nu le intelegem -si ne ia ceva timp sa le vedem- ele sunt acolo. Viata este minunata; viata merge inainte si merita sa fie traita intens.Hai ca poti trece peste!

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE