Cum sa identifici o persoana care se victimizeaza

Ati intalnit vreodata acei oameni care isi asuma rolul de victima pentru a atrage atentia si a obtine ceea ce isi doresc? Foarte probabil ca da. Ii poti identifica pentru ca sunt indivizi care recurg la plangeri si regrete pentru a obtine atentia emotionala de care au nevoie, pentru a obtine beneficii si pentru a-si impune vointa, provocand mila pentru a-i manipula pe ceilalti.

Astfel de oameni se ascund in spatele victimizarii lor pentru a nu-si asuma responsabilitatea pentru nimic . Dupa ceea ce exprima ei in plangerile si regretele lor, tot ceea ce li se intampla rau este intotdeauna vina altora sau a circumstantelor. 

Aceste atitudini ii fac incapabili sa-si reflecte si sa-si analizeze actiunile, precum si sa-si recunoasca si sa-si accepte greselile, motiv pentru care prefera sa se inchida in rolul lor de victime.

Oamenii care se victimizeaza o fac din cauza unei probleme de maturitate emotionala care vine cel mai probabil din copilarie, cand recurgerea la acea strategie le-a servit sa atraga atentia si sa obtina ceea ce si-au dorit. 

De multe ori, oamenii care se victimizeaza primesc atentia pe care si-o doresc, mai ales cand gasesc indivizi prea empatici sau slabi emotional. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri reusesc doar pentru o perioada, pentru ca cei din jurul lor tind sa se plictiseasca de plangerile si negativitatea lor

Caracteristicile unui manipulator emotional care recurge la victimizare

Au o viziune distorsionata asupra realitatii, in care tot ceea ce li se intampla este vina altora , a mediului sau a circumstantelor lor, nu este niciodata propria lor responsabilitate. Ei cred cu ardoare ca ceilalti actioneaza intotdeauna cu rea-credinta, cu scopul de a-i afecta. Din acest motiv, ei nu sunt capabili sa preia controlul asupra vietii lor, asupra deciziilor lor, asupra actiunilor si asupra consecintelor lor. 

Se simt bine cand ceilalti ii asculta, ii acorda atentie si simpatizeaza cu strigatele lor . Ei nu apeleaza la tine pentru a-ti spune despre tragediile lor pentru ca cauta ajutor sau sfaturi pentru a-si rezolva problemele, ci mai degraba isi doresc doar compasiunea si protagonismul pe care le ofera victimitatea lor. Daca nu reusesc asta cu tine sau daca ii faci sa vada ca gresesc, cu siguranta se vor supara pe tine si ti-o vor arata cu atitudinea lor.

Ei nu sunt capabili sa reflecteze asupra actiunilor lor si nu stiu cum sa-si recunoasca greselile . Acest lucru se datoreaza faptului ca refuza sa vada realitatea si nu vor sa-si asume responsabilitatea pentru greselile sau deciziile lor proaste. Pentru imaturitatea lor, este mai usor sa se insele crezand si incercand sa-i faca sa creada ca nu sunt de vina pentru nimic si ca tot ceea ce li se intampla se datoreaza unor factori externi.  

Nu au un sentiment de autocritica si nu le place sa primeasca critici, nici macar constructive . Ca urmare a punctului anterior, victimatorii sunt prea intoleranti la critici, nu suporta sa fie facuti sa-si vada greselile, pe care nu le vor accepta niciodata. Astfel, ei vor ajunge sa se indeparteze de acei oameni care nu se indragesc de trucurile lor si care ii fac sa vada ce gresesc.

Cum reusesc victimele sa-i manipuleze pe altii?

Limbajul victimei . Cuvintele pe care le folosesc sunt menite sa-l faca pe ascultator sa se simta vinovat. Daca nu vad ca acest lucru functioneaza, ar putea chiar sa recurga la plans si sa fuga pentru a-l dezarma pe cel pe care vor sa-l manipuleze.

Ei ii trag pe altii la raspundere . Tot ceea ce spun ei cauta sa demonstreze vinovatia persoanei pe care intentioneaza sa o manipuleze. Cand isi dau seama ca acest sentiment de vinovatie s-a instalat in celalalt, stiu ca vor putea primi atentia pe care o cauta si beneficiile pe care doresc sa le obtina.

Ei aleg pe cine sa manipuleze emotional si stiu cum sa-si gaseasca punctele slabe . Victimitatea nu se exercita cu usurinta. Se foloseste cu cine manipulatorul stie ca isi poate face manipularea eficienta, in care va face sa apara sentimente de vinovatie si indoiala pentru a-si impune vointa.

Cum sa nu cadem in manipularea lor?

Cu aceste tipuri de oameni, cel mai sanatos lucru este sa va pastrati distanta . Poti mentine o relatie de respect, fara a te implica cu ei dincolo de ceea ce este necesar si fara a-i lasa sa dezlantuie acumularea lor de plangeri asupra ta. 

Daca este cineva la serviciu, limiteaza-te sa te ocupi doar de chestiuni de serviciu, lasa deoparte sfera personala pentru a-l impiedica sa inceapa sa-ti povesteasca toate tragediile vietii lui si sa-si asume alaturi de tine rolul de victima. 

Daca este cineva din familia ta sau un prieten, invata sa stabilesti limite sanatoase si sa eviti acele subiecte care duc la plangeri si regrete. Incearca sa vorbesti mai mult despre lucruri pozitive sau neutre, cum ar fi ultimul film pe care l-ai vazut, rezultatele fotbalului, vremea sau orice altceva care nu-i da posibilitatea sa-si raspandeasca retelele de manipulare. 

Pe scurt, nu-ti pierde timpul sau energia ascultandu-le plangerile si nu te lasa prins in jocul lor mila. Amintiti-va ca ei va pot manipula doar daca ii permiteti.

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE