Cand ai nevoie de extractie molar si cat de dificil este

Molarii de minte erup atunci cand dentitia este deja formata si adesea provoaca disconfort unei persoane. Caracteristicile cresterii molarilor pot provoca boli ale cavitatii bucale. Prin urmare, uneori un dentist poate recomanda extractie molar

Extractia unui molar, este o procedura dificila atat pentru medic, cat si pentru pacient. Molarii erup mult mai tarziu decat restul dintilor. Pentru majoritatea oamenilor, molarii de minte se fac simtiti pana la varsta de 18-25 de ani. La aproximativ un sfert din populatie, acesti molari raman intacti, iar la un procent mic de oameni nici macar nu se formeaza. 

Explicatia pentru aceasta este simpla. In procesul de evolutie, dimensiunea maxilarului la oamenii moderni a scazut cu 1-1,2 cm. Pur si simplu nu exista suficient spatiu in cavitatea bucala pentru molari. 

Structura molarilor de minte este identica cu altele, cu exceptia numarului de radacini care ii tin in sistemul maxilarului. Daca incisivii au o radacina, atunci molarii pot avea de la doua pana la sase radacini. Dar in timpul formarii si cresterii celui de-al treilea molar, pot aparea complicatii si exista motive pentru aceasta. 

Citeste si: Care sunt cele mai des efectuate proceduri stomatologice?

Nu intotdeauna eruptia molarilor este insotita de simptome dureroase. Procesul de formare a dentitiei este individual. In unele cazuri, molarii nu provoaca deloc disconfort. Majoritatea populatiei adulte este familiarizata cu complicatiile eruptiei lor. 

Datorita particularitatilor locatiei molarilor, aspectul lor provoaca adesea simptome neplacute: durere sau durere taioasa care iradiaza catre ureche sau gat, umflarea gingiilor in zona dintelui care erupe, formarea asa-numitei „capote” – o sectiune a gingiei care acopera usor coroana dintelui, inflamatia ganglionilor limfatici sau amigdalelor, slabiciune, febra.

In ce cazuri este necesar sa se faca extractie molar?

Dupa cum arata practica, in 80% din cazuri, eruptia molarilor este insotita de complicatii. Unele boli pe fondul aparitiei unui dinte de minte, pot fi eliminate prin tratament in timp util sau printr-o interventie chirurgicala simpla (de exemplu, incizia gingiilor). In cazurile mai grave, medicul stomatolog va recomanda extractia molarului. 

Cele mai frecvente indicatii pentru extractie molar din randul de jos sunt: formatiuni carioase (parodontita, osteomielita), deplasarea molarilor vecini, care afecteaza modificarea muscaturii, inflamatia tesuturilor moi (pericoronarita) din cauza eruptiei dificile, aranjamentul inclinat al molarului, lezand mucoasele sau tesuturile moi ale gingiilor, aparitia neoplasmelor in sistemul radicular (chisturi, tumori). 

Detectarea in timp util a unor astfel de consecinte va ajuta la evitarea bolilor grave ale cavitatii bucale. Daca apare durerea, este necesar sa mergi la medicul stomatolog cat mai curand posibil si, daca este necesar, sa se faca extractie molar.

Extractie molar – Dificultati

Extractia molarului din maxilarul inferior este complicata de faptul ca dentitia inferioara are caracteristici structurale distincte. Osul de acolo este mai solid si mai masiv, si in plus, exista o alveola in tesutul osos al maxilarului inferior. 

Prin urmare, va fi mult mai dificil sa fie apucat si slabit, decat molarul superior, mai ales daca molarul nu a erupt complet si doar o mica parte din acesta se afla la suprafata. Complexitatea extragerii molarului din maxilarul inferior consta si in faptul ca este dificil sa te apropii de dinte si de multe ori medicul dentist nu poate examina direct locul de extractie. 

Prin urmare, extragerea molarului inferior se realizeaza folosind diverse instrumente suplimentare. Uneori, chirurgul trebuie sa taie ramasitele molarului cu un burghiu sau sa distruga in mai multe parti radacinile. 

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE