Ataraxia: cand nu exista nimic care sa ne afecteze emotional

Are sens ca un cuvant a fost folosit pentru a desemna ceva atat de specific, deoarece in Grecia, pe vremea lui Platon, Aristotel si Alexandru cel Mare, existau scoli filozofice care pretindeau capacitatea noastra de a nu lasa nimic sa ne afecteze. Stoicii si epicurienii, de exemplu, practicau o renuntare la marile dorinte si impulsuri legate de surse usoare de placere, lucru care ii facea asemanatori cu monahii religiilor orientale.

Ataraxia este astfel absenta anxietatii, furiei sau confuziei . Cu alte cuvinte, de obicei se materializeaza sub forma unei tendinte de calm si imperturbabilitate.

Cu toate acestea, conceptul de ataraxie depaseste filozofie si religii si a castigat un punct de sprijin in domeniile sanatatii mintale.

Ataraxia in medicina si psihologie

Uneori, aparitia ataraxiei nu se datoreaza unui efort voluntar de a respecta preceptele unei religii sau ale unei doctrine filozofice, trecand printr-o faza de reflectie asupra subiectului. De multe ori, de fapt, ataraxia isi face aparitia intr-un mod total nedorit si neasteptat, ca o consecinta a unui accident care a provocat leziuni ale creierului .

Si este ca, desi aparent ideea de a nu te enerva sau de a nu intrista poate fi atragatoare, ataraxia cauzata de rani are consecinte grave asupra calitatii vietii celor care o experimenteaza. Atat felul sau de a se raporta la ceilalti, cat si imaginea de sine se schimba radical datorita faptului ca ramane involuntar intr-o stare de eterna imperturbabilitate.

Ataraxia vazuta din punct de vedere neurologic

Acest lucru poate parea ciudat, dar este total logic: creierul nostru nu este doar ansamblul de organe care face posibila constiinta, capacitatea de a planifica si gandi logic sau folosirea limbajului, ci este si baza tuturor proceselor in care pe care se bazeaza starile noastre emotionale. Aceasta inseamna ca, daca anumite parti ale creierului uman incep sa cedeze, unele aspecte ale vietii noastre emotionale pot fi modificate , in timp ce restul functiilor modului nostru de a fi raman mai mult sau mai putin neschimbate.

Asa cum leziunile cerebrale fac ca doar o parte din creier sa moara si nu tot, ceea ce ramane alterat dupa un accident de acest tip este doar o parte (mai mult sau mai putin importanta) din viata noastra mentala. In cazul ataraxiei, aceasta se poate datora esecurilor in modul in care sistemul limbic interactioneaza cu lobul frontal, care este responsabil, printre altele, de „amortirea” impactului pe care emotiile noastre il au asupra comportamentului nostru in scurt timp. si pe termen mediu.

In acest fel, este foarte greu ca un stimul sa schimbe radical starea emotionala a unei persoane care prezinta acest gen de ataraxie; nu pentru ca s-a antrenat in anumite tehnici de meditatie, ci pentru ca circuitele sale cerebrale au inceput sa functioneze anormal.

Cum sunt persoanele cu ataraxie medicala?

Ataraxia patologica se manifesta prin urmatoarele caracteristici principale :

1. Tendinta la pasivitate

Persoanele cu ataraxie medicala cu greu iau initiativa si pur si simplu reactioneaza la ceea ce se intampla in jurul lor .

2. Absenta aparitiei starilor emotionale intense

Indiferent de ceea ce isi doreste persoana, mania sau anxietatea nu sunt traite , dar nici momentele de varf de bucurie nu sunt traite.

3. Stabilitate emotionala neobisnuita

Din cauza celor de mai sus, starea emotionala a persoanei nu pare sa depinda de mediu: ea ramane intotdeauna mai mult sau mai putin aceeasi .

4. Imposibilitatea frustrarii

Faptul ca evenimentele nu duc la consecintele pozitive la care ne asteptam nu produce frustrare in persoana.

5. Disparitia vinovatiei

Este una dintre cele mai remarcabile consecinte ale ataraxiei datorate leziunilor, cel putin din punct de vedere moral si social. Persoana cu ataraxie medicala nu este afectata de lucrurile rele care i se intampla , dar nu reactioneaza cand vede cum actiunile sale ii pot dauna pe ceilalti.

In concluzie

Ataraxia medicala este imaginea in oglinda a cum ar fi ataraxia filozofica dusa la extrem . Nu numai ca inrautateste calitatea vietii celor care o experimenteaza, dar ingreuneaza si stabilirea unei comunicari corecte si a legaturilor afective cu ceilalti.

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE