Terapia copilului: ce este si care sunt beneficiile acesteia

Terapia copilului sau psihoterapia copilului este un tip de interventie terapeutica al carui scop principal este de a spori bunastarea emotionala si sociala a copilului si se deosebeste de terapia adultilor nu atat prin obiectivul interventiilor, cat si prin modul de realizare. relatia si procesul terapeutic.

Problemele psihologice trebuie luate in considerare si la o varsta frageda, deoarece tratamentul eficient la aceste varste va conditiona in mod pozitiv viitorul si bunastarea copilului si poate preveni problemele viitoare la adulti.

Ce este terapia copilului?

Aceasta forma de terapie se bazeaza pe un set de tehnici si metode folosite pentru a ajuta copiii care au probleme cu emotiile sau comportamentele lor, iar unul dintre numeroasele elemente care o diferentiaza de terapia pentru adulti este ca foloseste jocul ca element cheie in terapie . In plus, implica familia (si uneori scoala si/sau alte institutii si profesionisti) in procesul terapeutic, deci relatia si alianta terapeutica este multipla.

Terapia copilului este foarte experientiala si experientiala. Terapeutii pentru copii implementeaza activitati si jocuri pentru a interactiona si a comunica cu copiii . Cu toate acestea, limbajul si comunicarea verbala in acest tip de terapie este importanta, ca si in terapia adultilor, dar este necesara adaptarea acesteia la stadiul evolutiv in care se afla fiecare copil, atat la nivelul intelegerii, cat si al expresiei limbajului. precum si caracteristicile cunoasterii si gandirii lor.

Si este ca o parte din ratiunea de a fi a psihoterapiei copilului este ca particularitatile mintii baietilor si fetelor prezinta diferente semnificative calitativ fata de mintea adultilor (si nu doar cantitativ diferite). Psihologia copilului nu este o versiune mai saraca, mai nuantata a psihologiei adultilor; de fapt, copiii mici gandesc intr-un mod care compenseaza lipsa lor de cunostinte despre cum functioneaza lumea si, de exemplu, se preteaza mai mult la creativitatea spontana, deoarece modul lor de a gandi nu a fost „pe drumul cel bun” pentru ca au petrecut multe ani facand acelasi tip de meserii si rutine.

Prin urmare, un copil terapeut trebuie sa aiba cunostinte aprofundate despre dezvoltarea evolutiva, caracteristicile fiecarei zone (sociale, cognitive, emotionale etc.) in fiecare moment al vietii copilului, si sa se adapteze modului sau de a gandi, de a simti si de a se comporta. , precum si nevoile acestora.

Acesti profesionisti sunt experti in a ajuta copiii sa-si dezvolte si sa-si construiasca o stime de sine sanatoasa, sa imbunatateasca abilitatile de comunicare si sociale, sa stimuleze dezvoltarea si sa le imbunatateasca inteligenta emotionala si relationala. Pe scurt, terapeutii pentru copii au nevoie de pregatire si experienta adecvate si specializate pentru a interactiona cu copiii folosind tehnici adaptate, precum si pentru a instrui parintii in tehnici psihologice care ajuta la influentarea comportamentului si emotiilor copiilor lor.

Caracteristicile terapiei bazate pe joc

Problemele psihologice si emotionale care ii afecteaza pe copii, la fel ca si la adulti, le pot influenta viata in moduri diferite, de exemplu performanta scolara, sau pot cauza probleme de comportament.

Beneficiile interventiei psihologice la copil sunt multiple , iar multe dintre ele sunt realizate cu tehnici precum terapia bazata pe joc, in care terapeutul creeaza un mediu protejat si structurat (terapeutul actioneaza ca ghid) cu jocuri si jucarii, pentru a putea sa observe comportamentul copilului si sa investigheze evenimentele interne ale acestuia, cum ar fi gandurile, senzatiile si emotiile.

Datorita terapiei bazate pe joc, copilul gaseste o modalitate de exprimare care faciliteaza comunicarea problemelor, preocuparilor, emotiilor si gandurilor sale, fara a fi nevoie sa verbalizeze direct problema asa cum ar face-o un adult (uneori copilul nici macar nu este constient de „problema”) si fara a se simti amenintat sau chestionat.

Copilterapeutii folosesc aceasta metoda terapeutica in diferite situatii, printre care se numara:

 • Separari, divorturi si dificultati in familie
 • Procesul de doliu
 • traume din copilarie
 • Bullying si bullying
 • Situatii de neglijare fizica si emotionala
 • schimbari culturale
 • Tulburari de comportament si tulburari de invatare
 • Dificultati emotionale si comportamentale

Beneficiile terapiei copiilor

Datorita terapiei copiilor, cei mici isi dezvolta abilitati sociale si relationale, isi imbunatatesc stima de sine, invata sa faca fata problemelor, sa elibereze tensiunea si, in plus, au posibilitatea de a practica instrumente pentru a-si imbunatati bunastarea emotionala si viata de zi cu zi .

Jocul terapeutic este o modalitate ideala prin care copilul isi exprime si controleaza emotiile si incurajeaza exprimarea preocuparilor sale, deoarece ii da incredere in a-si exprima personalitatea si a se arata asa cum este. In acest spatiu copilul gaseste o conexiune cu propriile sentimente si isi imbunatateste constientizarea emotionala de sine. Jocul ofera avantajul de a reprezenta situatii reale, dar mentinerea distantei emotionale pe care copilul nu o are in ziua lui, ceea ce ii permite sa exploreze si sa lucreze la posibile solutii fara a simti presiunea consecintelor vietii de zi cu zi.

In plus, parintii, care sunt figuri esentiale in procesul terapeutic al copilului, invata, de asemenea, sa analizeze situatiile in care copiii prezinta dificultati si sa invete sa intervina in ele intr-o maniera afectuoasa, calda si adecvata varstei, ajutandu-i sa conduca un comportament mai adaptativ, sanatos si fericit.

Cand sa-mi duc copilul la psiholog

A fi tata este, fara indoiala, una dintre cele mai bune experiente din viata; cu toate acestea, poate fi si o situatie foarte stresanta si dificila atunci cand un copil are dificultati emotionale sau psihologice, deoarece parintii isi doresc intotdeauna ce e mai bun pentru copiii lor si pentru dezvoltarea lor sanatoasa. Dar de unde stii cand este necesar sa duci un copil la psiholog?

Exista o serie de semne care pot indica ca este timpul sa duceti un copil la terapia copiilor. Acestea sunt urmatoarele:

 • Probleme de comportament: furie si furie excesiva, accese de furie necontrolate si intense sau frecvente, nesupunere extrema, agresivitate etc.
 • Probleme de a adormi, cosmaruri
 • Probleme cu atentia, citirea sau limbajul (de exemplu, intarzieri de vorbire)
 • hiperactivitate si impulsivitate
 • Performanta scolara slaba
 • Tristete, dezinteres, dispozitie scazuta, somnolenta excesiva
 • modificari ale apetitului
 • Timiditate, retragere si probleme de relatii sociale
 • Lipsa raspunsurilor emotionale adecvate
 • Probleme cu controlul sfincterelor
 • Frica intensa si irationala
 • Comportamente repetitive si obsesive

Unde sa mergi pentru a depasi aceste probleme? Instituto Mensalus: specialisti in terapia copilului

Din terapia copilului aceste probleme pot fi abordate cu un tratament care vizeaza rezolvarea tulburarilor de comportament ale celor mici.

Daca esti tata sau mama si esti ingrijorat de bunastarea copilului tau, poti contacta un psiholog pentru copii de oriunde in lume. Majoritatea clinicilor de psihologie din Spania au o echipa multidisciplinara formata din psihologi, psihopedagogi, logoped etc., foarte specializate in tratarea diferitelor probleme care afecteaza copiii si tinerii: despartiri, ADHD, dificultati emotionale si afective, probleme, tulburari de adaptare, tulburari de invatare. si dificultati, tulburari de comportament, tulburari de somn, procese de doliu, dependenta de noile tehnologii, printre altele.

  Cele mai noi articole
  DIN ACEEASI CATEGORIE