Ce poate face un hot cu un Mac furat

Desi este ultimul lucru pe care vrem sa ni se intample, trebuie sa presupunem ca Mac-ul nostru poate fi furat din cauza neglijentei noastre sau pentru ca suntem jefuiti in mijlocul strazii. Prima intrebare pe care ne-o punem cu totii este… ce poti face cu un Mac furat? In acest articol va spunem ce pot face hotii cu un Mac care nu este al lor.

Pregateste-ti Mac-ul impotriva unui posibil furt

Este intotdeauna important sa retineti ca oricand ne putem lasa Mac-ul uitat sau ne poate fi luat. Acesta este motivul pentru care trebuie sa configurati Mac-ul perfect pentru a evita eventualele neplaceri si astfel sa il puteti urmari.

Activati „Find My Mac”

De indata ce incepem sa folosim un nou Mac, trebuie sa ne asiguram ca optiunea „Find my Mac” este activa. In acest fel vom putea urmari echipamentul daca acesta este pierdut sau, de asemenea, il vom bloca complet, astfel incat nimeni sa nu poata accesa datele noastre personale. Acesta este ceva asemanator cu ceea ce avem in iOS cu „Find my iPhone” si care este atat de faimos. Pentru a efectua aceasta verificare, pur si simplu urmati acesti pasi:

  1. Accesati Preferinte de sistem.
  2. Faceti clic in partea de sus la sectiunea „iCloud”.
  3. Printre optiunile care vor aparea, ar trebui sa o cautati pe cea care spune „Find my Mac” langa o pictograma radar. Bifeaza casuta.

Criptati hard diskul

Cand instalam un nou Mac de la zero, acesta ne ofera optiunea de a cripta unitatea cu FileVault . Este intotdeauna recomandabil sa faceti acest lucru deoarece in acest fel toate datele pe care le-am stocat pe disc vor fi protejate printr-o parola. Este important de retinut ca daca uitam parola sau cheia de recuperare, ca masura de securitate toate datele se vor pierde. In acest fel, atunci cand un Mac este furat, hotii nu vor putea accesa informatiile de pe hard disk datorita acestei criptari prin software.

Daca nu ati configurat-o la inceput, o puteti face oricand urmand acesti pasi:

  • Accesati Preferinte de sistem.
  • Accesati sectiunea „Securitate si confidentialitate”.
  • In partea de sus, selectati fila „FileVault”.
  • Faceti clic pe „Activati FileVault”.

In procesul de configurare puteti alege, de exemplu, cum doriti sa deblocati hard disk-ul. Cel mai obisnuit este sa o faci prin contul iCloud, dar daca vrei mai multa securitate poti crea o cheie de recuperare.

Ce sa faci daca Mac-ul tau a fost furat

Gasiti-l cu „Cautare”

Daca s-a intamplat cel mai rau si Mac-ul tau a fost furat, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa ramai calm si sa te gandesti sa obtii un iPhone sau orice dispozitiv pentru a efectua blocarea iCloud. Acest lucru se poate face numai daca au activat anterior „Find My Mac”. Daca sunteti pe un iPhone, trebuie pur si simplu sa accesati aplicatia „Gasiti” si sa apasati pe Mac care v-a fost furat.

Daca hotul este destept, va fi oprit Mac-ul pentru a va impiedica sa il puteti geolocaliza cu aplicatia. Dar il poti bloca si pentru a impiedica pe cineva sa-l foloseasca si pe ecran va aparea si un mesaj pentru a se sti ca este al tau. Acesta din urma poate fi de folos mai ales daca l-ai pierdut, iar ei il gasesc intr-un scaun de exemplu. Cu acest mesaj, ei va pot trimite Mac-ul dvs. daca furnizati, de exemplu, un numar de telefon de contact.

Vrem sa subliniem ca aceste optiuni pot fi gasite in aceasta aplicatie iOS sau pe orice dispozitiv accesand icloud.com/find.

Il poti formata?

Daca ati urmat pasii pe care i-am mentionat mai sus, hotului ii va fi destul de greu sa formateze hard disk-ul. Dar intotdeauna exista metode pentru a putea curata echipamentul si a-l scoate la vanzare ca echipament second-hand. Acesta este motivul pentru care trebuie sa tinem cont de faptul ca Mac-ul trebuie blocat prin iCloud, astfel incat atunci cand se face o configuratie de la zero, acreditarile noastre sunt necesare pentru a porni computerul. Acest lucru face echipamentul total inutil si exista sansa ca hotul sa nu obtina niciun beneficiu financiar din echipament.

Schimbati parolele si raportati

Daca nu ati fost suficient de prevazator pentru a activa acest serviciu, este important sa luati cateva masuri preventive. Pentru a preveni accesul la datele dvs. din cloud, trebuie sa schimbati parola pentru ID-ul dvs. Apple si pentru toate serviciile pe care le utilizati pe Mac. De exemplu, trebuie sa va schimbati parola pentru e-mail, banca sau retele sociale.

Odata facut acest lucru, nu mai ramane decat sa mergeti la orice sectie de politie pentru a depune un raport pentru furtul Mac. Este important sa notati numarul de serie al echipamentului pentru a-l atasa la procesul verbal. In acest fel, in cazul in care echipamentul apare in viitor, acesta va poate fi returnat atunci cand este inregistrat cu aceasta reclamatie.

Verificati-va asigurarea

In aceste cazuri, exista multe asigurari de locuinta care va protejeaza pentru a va oferi o parte din valoarea echipamentului. Va recomandam sa consultati toate informatiile in acest sens cu asigurarea dumneavoastra. In plus, daca ati contractat si o alta asigurare separata care a acoperit acest tip de caz, este momentul sa revendicati o parte din valoarea echipamentului.

Cele mai noi articole
DIN ACEEASI CATEGORIE