Mancarurile tipice canadiene sunt bogat influentate de bucataria engleza, franceza, scotiana nativa si chiar si de bucataria din Caraibe si Asia.
Sa aflam in acest articol care sunt acele preparate traditionale canadiene.
1. Fiddleheads ( lastarii de feriga)
Este una dintre principalele alimente tipice ale Canadei, alcatuita din frunze fragede de ferigi care raman rulate. Se prepara cu pui, cartofi si cateva legume.
Frunzele de feriga sunt bogate in acizi grasi omega 3 si 6 si contin procente mari de fier si multe fibre, compusi care fac ca acest preparat (un preparat traditional New Brunswick) sa fie foarte bun pentru sanatatea ta.
2. Macaroane cu branza
Alimente brevetate si comercializate de Kraft Food Company in Statele Unite si Canada, din 1937.
Desi este un fel de mancare simplu si direct format din macaroane si branza, si-a castigat un loc printre mancarurile tipice canadiene datorita cererii sale mari in tara.
Este un aliment ieftin care va rezista pana la un an in ambalaj.
3. Covrigi Montreal
Mancare tipica canadiana compusa dintr-o paine sarata si crosta cunoscuta sub numele de covrigi sau bej. O mancare asemanatoare gogosilor gatite in apa inainte de a fi coapte.
La Montreal se prepara manual si se coace in cuptoare pe lemne, capatand o aroma dulce, dar fara a fi un rasfat.
4. Putin
Mostenirea franceza este prezenta in aceasta masa tipica canadiana, care consta din cartofi prajiti acoperiti cu branza cheddar si sos.
Se pune branza cu cartofii proaspat prajiti si apoi se toarna sosul de carne iute. Aceasta topeste branza si mai inmoaie putin cartofii.
Poutine este clasificata ca un fast-food preparat in restaurante, tarabe stradale si cantine scolare. De asemenea, il puteti comanda la lanturi de fast-food precum McDonald’s, KFC si Burger King.
5. Sandwich cu carne de vita afumata
O alta mostenire din Franta al carei nume al preparatului inseamna „vitel afumat”. Este alcatuita din doua felii de paine de secara sau integrala umplute cu carne de vita afumata si muraturi, asezonate cu mustar. Se serveste cu salata de varza sau varza.
6. Has de vita Calgary
Mancare din Calgary, un oras canadian in care carnea joaca un rol principal. Carnea la gratar se consuma in file sau in hamburgeri insotita de salata, cartofi prajiti si fasole.
7. Bacon cu faina de cazare
Acestea sunt bucati de slanina preparate cu muschii de porc feliati foarte subtiri, murati si rulati in malai.
Cunoscuta si sub numele de slanina de porumb, a fost facuta pentru prima data de compania de procesare a carnii de porc, William Davies Company, din Toronto.
Carnea este folosita pentru a pregati un sandvis delicios. Ideea de a face acest tip de slanina a venit de la primii imigranti englezi care au ajuns pe meleagurile canadiene.
8. Tourtiere
Aluat de faina cunoscut colocvial sub denumirea de friptura, umplut cu carne de porc, vita sau caprioara.
Este unul dintre alimentele tipice ale Canadei din provincia Quebec. Inainte era pregatita doar pentru sarbatori speciale precum Craciunul si Anul Nou, dar acum se mananca in orice perioada a anului.
9. Hering
Din apele marine reci se extrage un alt element care face parte din alimentele tipice Canadei: heringul.
Mancarurile preparate cu acesti pesti sunt foarte populare in regiunea Nova Scotia.
Este hering gatit insotit de ceapa, smantana si paini mici prajite din aluat de grau nedospit, cunoscute sub numele de biscuiti.
10. Marimea arctica
Carnicul arctic este un peste din apele Oceanului Pacific din provincia British Columbia, cu o aroma si o textura asemanatoare cu cele ale somonului si foarte bogat in acizi grasi omega 3.
Se prepara la gratar, sotat sau copt si se serveste cu sosuri, condimente dupa gust, adaugand unt la ierburi fine, cu un sos de citrice sau un sos iute.
11. homar
Homarii sunt una dintre numeroasele bogatii ale apelor canadiene. Se gatesc cu porumb si odata fierti se servesc cu cartofi, tot fierti.
Este un fel de mancare traditional din provincia maritima de pe Insula Printului Eduard. Numele sau in engleza este homar aburit cu porumb.
12. Somon
Una dintre cele mai cunoscute specii marine din Canada care este si una dintre alimentele sale tipice de mare consum, in special in provinciile maritime ale tarii.
Somonul canadian este prins gratuit sau achizitionat de la fermele piscicole in care este crescut.
Este o sursa de carne foarte versatila de omega 3 cu care se pot pregati multe retete. Poate fi consumat proaspat, sarat, afumat, congelat sau conservat.
Exista comunitati indigene in Canada care sunt dedicate exclusiv pescuitului somonului, deoarece este unul dintre cele mai mari produse de export ale tarii.
13. Stridii, scoici, scoici
Aceste moluste se gasesc in orice restaurant de pe coasta canadiana. Se servesc fierte si cu putina zeama de lamaie care le da o nota acidulata.
14. Sirope de arce
Este hrana emblematica a Canadei. Este cunoscut ca „sirop de artar” si este probabil cel mai cunoscut produs din lume.
Este facuta din seva extrasa din arborii de artar de zahar, rosie sau neagra, pentru micul dejun servit cu clatite sau temprettes, care sunt scaldate in sirop de artar, unul care se foloseste si la prepararea altor deserturi si bauturi.
15. Tarte cu unt
Este o prajitura mica facuta dintr-o pasta dulce ce contine unt, sirop de artar, oua si zahar, toate amestecate si coapte pana capata o textura crocanta.
16. Bannock
Mancare tipica canadiana mostenita din traditiile culinare ale vechilor aborigeni. O paine simpla pe care indigenii au avut-o ca parte a dietei lor.
Banocii copti sunt putin densi, in timp ce bannocii prajiti sunt crocanti si pufos pe interior. Sunt disponibile in cafenelele si brutariile din toata tara.
17. Nova scotian lobster rolls
O alta modalitate de a pregati homarul din apele sarate canadiene este cu rulouri de homar, o alta mancare tipic canadiana.
O rulada de homar este facuta cu carne de homar proaspata, tocmai gatita, amestecata cu maioneza si asezata pe o chifla mica de hot dog sau o chifla prajita similar.
Pe langa maioneza, carnea homarului poate avea cubulete ceapa sau telina, salata verde, sare, piper si suc de lamaie. Puteti adauga unt tras impreuna cu maioneza sau o puteti inlocui pe cea din urma cu prima.
In restaurantele din New England servesc acest fel de mancare insotit de cartofi prajiti sau chipsuri.
18. Supa de mazare split
Originara din provincia Quebec, aceasta mancare tipica canadiana este o supa simpla de mazare despicata insotita de carne de porc, plus cateva mirodenii si ierburi care sunt amestecate pentru a rezulta un bulion apetisant si cremos.
O portie buna de „supa de mazare” in timpul iernii aspre canadiane incalzeste pe oricine.
19. Chips de ketchup
Aperitiv delicios format din unul dintre cele mai populare produse de pe aceste meleaguri, cartofii.
Canadienii sunt fani sa manance „cartofi ruffle” in soiurile si prezentarile lor, de la rosii si ceapa, la sare, otet, gratar sau smantana.
Cartofii prajiti cu ketchup sunt una dintre alimentele tipice din Canada, impreuna cu chipsurile murate si fac parte din gama de junk food din tara.
20. Carne de vanat
Canada este o tara care permite vanatoarea de animale, ale caror carne sunt preparate in diverse feluri de mancare in functie de provincie.
Venatul, elanul si caribuul sunt carnuri folosite la prepararea meselor tipice canadiene; Desi nu sunt foarte des intalnite in orasele mari, orasele mici le au in meniurile lor zilnice, ei chiar pregatesc tacos din carne de elan.
21. Bomboane de artar pe zapada
Aceste bomboane sunt facute prin fierberea siropului de artar si turnarea lui fierbinte pe zapada. Acestea sunt apoi infasurate pe un betisor de popsicle pentru a manca rapid.
Bomboanele de artar au o textura neteda si lipicioasa, cu aroma bogata a artarului.
22. Curcan umplut
Mancare tipica canadiana pregatita pentru mesele de Ziua Recunostintei, de Craciun si de Anul Nou.
Curcanul umplut poate fi copt sau sarat, servit cu piure de cartofi, sos de merisoare si legume.
23. Nanaimo baruri
Desert traditional British Columbia format din trei straturi. Primul, pesmet, al doilea, crema si al treilea sau mai mare este o acoperire de ciocolata.